Syberia – dzika i pociągająca

Syberia stanowi jeden z najbardziej niedostępnych regionów świata – nieprzewidywalna pogoda oraz brak infrastruktury turystycznej sprawia, że niewielu jest śmiałków odwiedzających te okolice. Dziewicza natura oraz wspaniałe widoki kuszą jednak turystów i przyczyniają się do tego, że coraz śmielej poruszają się tutejszymi drogami osoby z Europy czy Azji. Region Syberii obejmuje ponad 12 milionów kilometrów kwadratowych – znajdują się tu lasostepy, lodowe pustynie oraz wysokie pasma górskie. Dzika przyroda to nie jedyny aspekt, który należy tu podziwiać. Nieliczne osady i miasta to prawdziwe skupiska osób ze stali – ze względu na wręcz arktyczne warunki i ciężkie zimy ludzie tu żyjący są uważani za bardzo wytrwałych. Aby na własnej skórze przekonać się o trudach mieszkania w tych niesprzyjających regionach, warto wybrać się do takich miast, jak Jakuck czy Ojmiakon.

Osoby pragnące obcować z dziką naturą nie muszą jej tu specjalnie szukać – otacza ona zewsząd. Jednak zanim zapadnie decyzja o wyprawie w tutejsze góry czy tajgę, warto odpowiednio się do tego przygotować: zarówno psychicznie, jak i fizycznie.

Po terenie Syberii możliwe jest poruszanie się koleją transsyberyjską lub autobusami czy marszrutkami.

Bajkał – syberyjska riwiera

Jezioro Bajkał jest jednym z najbardziej znanych na świecie – o jego popularności świadczą nie tylko liczne badania, ale także poematy literackie czy utwory muzyczne. Bajkał fascynuje – przede wszystkim jako najgłębsze jezioro na świecie. Stanowi też cel wielu wycieczek. Pomimo że jest ono położone bardzo daleko od dużych skupisk ludzkich, wokół jeziora skupiają się niewielkie osady oferujące noclegi dla turystów. Warto również skusić się na rejs promem na wyspę Olchon. W najbliższej okolicy można skorzystać także z oferty muzeów: Limnologiczne w Listwiance i Minerałów w Sludjance. Ciekawym doświadczeniem może okazać się przelot wodolotem z jednego krańca Bajkału na drugi. Podczas pobytu w tych okolicach obowiązkowo trzeba skosztować lokalnej kuchni – jest ona dostępna przede wszystkim w odpowiednikach naszych barów mlecznych.